Konuk Yazarlarımız

FİLİZ RECBER “BEYRUT GEZİ NOTLARI”

By Eylül 30, 2021No Comments

Sitemiz yazar ailesine Filiz Recber de katıldı. Kendisine, yaptığı Beyrut gezi notlarını  bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.

Filiz Reçber 2006 yılında geçirdiğim trafik kazası sonucu sol kol ampute .Üniversite / İşletme bölümü mezunu olup halen Özel sektörde  çalışmaktadır.

Filiz Recber,bizlere, kendisini kısaca “İyi bir tiyatro izleyicisiyim. Müzikle ilgileniyorum. Kitap okumak hayatımın parçası. Şiir yazıyorum. Yeni yerler görmeyi, gezmeyi severim. Herkesin kendi hikayesini iyi yaşaması dileğiyle …”ifadesi ile tanıtmaktadır.

Bizde dileğine aynen katılıyor “herkesin kendi hikayesini iyi yaşamasını” temenni ediyoruz.

Kendisinin yaptığı Beyrut gezi notları aşağıda olup,  yapacağı diğer gezi notlarını da bizlerle paylaşmasını umuyoruz.

filizrecber@gmail.com

instagram filizrecber

GENEL BİLGİLER

Herkesin yönünü batıya çevirdiği zamanlarda İtalya ,Barcelona’yı vs seçmek varken biz 6 arkadaş yönümüzü Lübnan’a çevirdik .Arkadaşımın tv de izlediği bir belgesel sonucu Lübnan fikri ortaya atılmış oldu.Sosyal medya paylaşımların da görmeye alışmadığımız büyük bir iç savaşın içinden çıkmış olan Lübnan seyahat öncesi araştırmalarla daha büyülü görünmeye başladı .Vize istemediği içinde ayrıca cazip geldiğini söyleyebilirim .THY ve Pegasus un hemen hemen her gün direk uçuşları bulunmakta .Otelimizi internet üzerinden ayarlayıp gitmeden önce ücretini ödedik .4 yıldızlı bir otel de 4 gece konaklamaya biz 300 tl ödedik .Otelimiz El Hamra bölgesindeydi .El Hamra bölgesinde 150 civarında otel olduğunu öğrendik .Biz otelimizin yerini beğendik .Ben sol kol ampute bir engelli olarak bu yazı tecrübesini yazarken yürüme engeli olan arkadaşlar içinde notlar düşeceğim .

Beyrut’a gitmeden önce gezilecek yerleri not alıp ki bu yerler genelde bir birine yakın ona göre de bir otel lokasyonu belirleyebilirsiniz.Biz seyahati Haziran ayı başında gerçekleştirdik .Akdeniz ülkesi olması ve daha güneyde yer alması sebebiyle sıcaktı .Hatta iki gün nem fazlaca bunalttı .Sıcağı sevenler için ideal ama Nisan ayı içinde de gitmek güzel olurmuş .Beyrut ta toplu taşıma yok .Gezi öncesi okuduğumuz hiçbir blogda bununla ilgili bir paylaşımda yoktu. Onun için havaalanından otele taksi kullanmanız gerekiyor. Hatta şehir merkezi dışında gezilecek yerler içinde kullanabilecek tek araç taksi. Ulaşım giderinin yüklü olmaması için arkadaşlar ile beraber seyahat planı yapmak gaye mantıklı. Beyrut’a gittiğimizde Ramazan ayı idi. Elbise şort giyinmek ve oruç tutmamak sıkıntı olur mu diye düşünürken deneyimlediğimiz için şimdi rahatça yazıyorum hiçbir sıkıntı olmadı.  

Beyrut’un sokakları ve caddeleri bizimkilerden daha temiz ve düzenli idi . Onun içi şehir içinde tekerlekli sandalye ile gezmenin hiçbir sıkıntısı yok. Şaşılacak derecede hareket özgürlüğü yaşayabilirsiniz. Yabancı yazarlar içinde en çok sevdiklerimden  Amin Maaluof ve Halil Cibran’ın memleketinde olmak ve tabi ki Fairouz’un Beyrut’unda dolaşıyor olmak  çok güzeldi. Gitmeden Fairouz’a kulak verin .Beyrut ‘un Merkezini yürüyerek dolaştık .

İBADET MERKEZLERİ

Merkezde gezilecek yerler  inanç merkezleri Al Omari Camii ve Mohammad Al –Amin Camii ve St. George Maronite Katedrali. Bir çok inanca mensup ibadet merkezini yan yana görebilirsiniz. Hepsinin kapısında polis yada askeri güvenlik görevlisi bulunuyor. Korkmayın Beyrut güvenli bir şehir  iç savaşın yaralarını sarmaya ve küllerinden doğmaya çalışıyor .

GÜVERCİN KAYALIKLARI

Beyrut’ta ki bir diğer turistik mekan güvercin kayalıkları. Otelimizden buraya gezerek geldik. Dönüş içinde yürümeyi tercih ettik böylece Cornis adı verilen sahil kenarını da dolaşmış olduk .Burada bir çok cafe ve yemek mekanı bulunmakta . Genelde mekanlar bir yamaç kenarına kurulduğundan kademeli bir iç kullanım hakim yani merdiven basamak bulunmakta. Biz güneşin batışını izledik muhteşemdi .Bu noktadan herhangi bir mekana oturmadan da yol kenarından gelip kayalıkları görüp güneşin batışını izleyebilirsiniz.Güneşin doğuş saatinde mekanlar açık olur mu bilmiyorum .Onun için güneşin batışını izlemeye muhakkak gidin 

BEYRUT ULUSAL MÜZESİ

Beyrut’ta gezilmeye değer diğer bir seçenek eğer müze seviyorsanız  Beyrut Ulusal Müzesi. Buraya taksi ile ulaştık otelimizin bulunduğu yere bayağı uzaktı .Müzede öğrenci belgenizle indirimli olarak bilet alabilirsiniz. Engelli indirimi bulunmuyor. Müzenin girişi merdivenli  içeri girebilseniz dahi sadece giriş katını gezebilirsiniz. Alt kata yada üst kata ulaşmak için yine merdivenleri aşmak gerekiyor. Bahçesinde de açık havada sergilenen bazı eserler bulunmakta.

YILDIZ MEYDANI

Beyrut’un Nişantaşı Downtown bölgesi burada görülecek yerler arasında Yıldız Meydanı bulunuyor .Yöresel yemeklerini yemenizi  canlı müzikli bir gece eğlencesine katılmanızı tavsiye ediyorum . Mezeleri parmak ısırtacak derecede güzel. Şehir de dolaşırken burada yazdıklarımın daha fazlasını siz kendi gözlerinizle görmüş olacaksınız Şehrin içinde belirli yerlerde yapılan kazılarda çıkan eserleri  yol kenarından geçerken rahatlıkla görebiliyorsunuz.

AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ

Biz Amerikan Üniversitesinin kampüsünü de gezdik ve çok beğendik .Ana giriş binasından merdivenle inliyor .Kampüse ama yan tarafta bir kapı daha var oradan tekerlekli sandalye girişi mümkün.

JEİTA MAĞARALARI

Beyrut’a 30 dk uzaklıkta ki Jeita Grotto mağaralarını görmeden dönmeyin .Tek kelime ile doğa mucizesi bu yer Dünyanın Yedi Harikası listesine adayda olmuş .Müzeye ulaşım için taksi kullanmak gerekiyor .Sonra müze giriş ücretini ödeyip minik bir teleferik yolculuğu ile ilk mağaraya ulaşıyorsunuz. Mağaraya  ulaşım tekerlekli sandalye kullanımına uygun değil . İçeri ulaşabilseniz dahi merdiven engeli ile karşı karşıya kalmak kaçınılmaz .Mağarada fotoğraf çekmek kesinlikle yasak  ama ben bir iki kare çekebildim .Sonra ikinci mağaraya ulaşıp burada sular içinde gezi teknesi ile dolaşıyorsunuz. Muhteşem bir deneyim.

MERYEM HEYKELİ

Beyrut’u yüksek bir noktadan kucaklayan Harisa’da ki Meryem heykeli,  mağaralardan sonra ikinci durağımız. Danışmada ki görevlinin yardımı ile taksi çağırıp öyle ulaşabildik. Buradan manzarayı seyredip taksi yolculuğu sırasında doğanın güzelliğine tanıklık edebilirsiniz. Hatta Lübnan’ında simgesi olan Lübnan Sedir ağacını görebilirsiniz. Heykele tırmanmak için merdiven çıkılması gerektiğinden tekerlekli sandalye için uygun değil .

Ama heykelin altında ki hediyelik eşya noktasını ve ibadethaneyi gezebilirsiniz. Merdiven çok dar o yüzden çıkış ve iniş zorlayabiliyor. .Heykele çıkamasanız dahi manzarayı izlemek müthiş keyif verecekir. Aşağıya inmek için taksi yada teleferik kullanılabilir. Teleferik tekerlekli sandalye kullanımına uygun değil. Teleferikte hafta içi hafta sonu için farklı fiyat uygulamaları var. Ben yükseklik korkum olmasına rağmen bindim. İlk başta panik yaşamama rağmen sonra manzaranın keyfini yaşadım. Bayağı bir dik açı ile 0 noktasına deniz kenarına iniyorsunuz. Teleferik yolculuğu 15/20 dk arasında sürüyor.

BYBLOS ANTİK LİMAN KENTİ

Ve bizim Lübnan’da ki son gezi noktamız  Byblos Antik Liman kenti oldu .Harisa’dan sonra teleferikle şehre ulaşıp oradan taksi ile yaklaşık bir 20/25 dk yolculukla buraya ulaştık. Burada önerilen bir sahil lokantası vardı ama çok pahalıydı limana gelmeden yemek için daha uygun yerler bulabilirsiniz. Taksiden indikten sonra tekerlekli sandalye kullanımı ana güzergah için uygun deniz kenarına kadar rahatça ulaşabilir siniz . Kentin güzel bir havası var. İmkanı uygun olanlar ara sokakları keşfedebilirler .Burada da güneşin batışını izledik ve sahilde istediğimiz gibi oturduk .Hatta yüzey oluşumu ile fotoğrafta göreceğiniz üzere aşağıya inip gezinti yapıp kayalıklarda oturabilirsiniz.

DİĞER  BİLGİLER

Lübnan yemekleri çok lezzetli aç kalmazsınız. Yöresel tatları çekinmeden tadın. Artık İstanbul da doldu ama yerinde yemek isterseniz falafel ‘in tadına bakın .Humus varsa hiç kaçırmayın .Mezelerin lezzetini anlatamam.Oteller oda kahvaltı olarak hizmet veriyor .Biz kaldığımız otelde kahvaltıda peynir zeytin yumurta söğüş meyve hep vardı .Çay var ama hazır poşetin demlenmesi şeklinde .Otel’in yakınında ki marketten diğer ihtiyaçlarımızı giderdik .Lübnan’da para birimi olarak  Lübnan lirası ve dolar kullanılıyor .1 dolar 1500 Lübnan lirası idi .Şimdide aynıdır belki ama bizim para birimimiz dolar karşısında çok değer kaybettiği için şuan karşılaştırma yaptığımızda Lübnan buraya göre pahalıydı şuan için daha da pahalılaştı diyebiliriz.Taksilerde taksimetre yok .Onun için uyanık olmalı ve pazarlık yapmaktan çekinmemelisiniz .Pazarlık yapmaz ve taksiye bindiğinizde anlaşmazsanız yandınız .Anlaştığınız da da para birimini  vurgulayın yoksa Lübnan lirasıydı yok dolardı tartışmaları olur.Bir de dolmuş taksiler var belli bir yöne giden insanları alan . Şehir merkezi içinde gideceğiniz istikamette gideni bulursanız  2000/3000  Lübnan lirasına gidebilirsiniz. Biz bu ulaşımı denemedik .Sokaklarda sürekli taksilerin korna çalması durumu var önce ne oluyor deyip  sonrasın da durumu anlıyor ve alışıyorsunuz .Alışveriş konusuna gelince biz bir iki magnet dışında hiç bir şey almadık .Zaten otantik bir şey de göremedik .Kahrolsun globalleşme her yerde aynı şeyler .Downtown bölgesinde vitrinler çok şık .Ama benim yurt dışı seyahatlerinde hedefim alışveriş olmadığı için bu konuda size yeterli bilgi veremeyeceğim .Lübnan anlaşıldığı üzere tekerlekli sandalyeli arkadaşlar için imkansız değil ama  zor bir seyahat rotası.Ben şehir de dolaşırken tekerlekli sandalyeli   bir turist gördüm .Ben Beyrut’u çok beğendim çok güzel bir şehir .İyi ki de gitmişim diyorum .Halkı genel olarak Türklere karşı sempati besliyor ve sıcak kanlılar .Gidecek olanlara şimdiden iyi seyahatler diliyorum