Engelli Seyyah’dan

DATÇA “ENGELİM OLMAYIN” DERNEĞİ

By Eylül 29, 2021No Comments

Ülkemizde bazı dernekler var ki bunlar gerçekten dernek. Gerçek bir STK. Bunun niye altını çiziyorum biliyor musunuz. Çünkü maalesef bir çok STK amaçları konusunda yeterli çalışmalar yapmamakta. Yapamamakta değil yapmamakta. Neyse bu konu derin fazla kurcalamayalım zira konu derin.

Size yukarıda tarif ettiğim bir gerçek derneği tanıtmak istiyorum. Aslında zaten dernek kendisini faaliyetleri ile yeterince tanıtmış durumda. Bu dernek Ülkemizin en güzel ve aydınlık köşelerinden biri olan güzel Datça’mızda. Adı “ENGELİM OLMAYIN DERNEĞİ”.  Kendilerini “Datça’da yaşayan engelli ve bakıma muhtaç yaşlıların sorunlarına çözüm yolu bulmak ve yaşam kalitelerini artırmak için çalışan bir grup gönüllüyüz.” Diye tanıtıyorlar. Ve bu amaç konusunda çok yararlı faaliyetlerde bulunuyorlar. Web adresler. http://www.engelimolmayin.com/ En Tüm faaliyetlerini burada yazmam mümkün değil. Siz en iyisi  siteyi ziyaret edin ve bu değerli insanları ve faaliyetlerini yakından tanıyın. Ve bu değerli faaliyetlere imkanınız dahilinde destek olalım.

Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Dündar. Kendisi Organizatör, yazar olarak tanıtıyor. Bir de Emekli olduğunu belirtmiş ama biz onun emekli olduğuna inanmıyoruz. Eskişehir Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Kendisinden aldığım mesajı aşağıda aynen yayınlıyorum.

“Merhaba Levent bey,

İlginize teşekkür ederim. Cevap vermem biraz uzun sürdü. Özellikle hafta sonu çok yoğun geçiyor. Dernek olarak İç işleri bakanlığından Engelim Olmayın isimli bir proje aldık. Çarşamba-Cuma-Cumartesi ve Pazar günleri atölye çalışmalarımız var 15 engelli bireye meslek edindirme kursları veriyoruz. Datçayı henüz engelsiz bir ilçe yapamadık ama 3 senedir epey bir aşama kaydettik. Ulaşımda bir kaç tane köy minibüsü hariç hepsi rampalı oldu. Çeşitli yerlerde Büyük şehir ile birlikte duba çalışmaları yaptık. Yeni yapılan yollar ve kaldırımlar engelliler için uygun ancak bu seferde rampa önlerine ve kaldırım iniş çıkışına park eden araçlar ile uğraşıyoruz çok küçük bir ilçe olmasına rağmen halkı çok rahat pek bir şeyi umursadıkları yok:( Biz İstanbul’dan buraya yerleştik onun için burada bir şeyler yapmak için çaba sarf ediyoruz. Şu anda Datça’da en iyi çalışan dernek olarak bizi gösteriyorlar. Merkezde 3 noktada denize girmek için uygun şezlonglar ve kabinler var. 2 yerde rampa var. Kumluk plajında kum olduğu için kumda giden şezlong var. Koylarda henüz yok. Oteller ve apartlar özellikle engelli girişine uygun değil sadece bir kaç otel ve apart var. Burada konaklama genellikle apart şeklinde aile işletmesi insanları çok iyi niyetli biz engelliye yardım ederiz diyorlar ama biz engelliler yardım istemiyor kendi başlarına her işini yapmak istiyor tıpkı sizin gibi diyoruz. Cafelerin büyük bir çoğunluğu rampa yaptı. Kumluk plajında engelli wc’si olan tuvaletler var. Bu seneki çalışmamız Haziran ayı sonuna kadar alış veriş yerlerine ve tüm cafe lokanta gibi yerlerin girişlerine rampa yaptırmak olacak. Denize dalmak isterseniz eğitim almış bir eğitmenimiz var bu sene gidip engellileri denize daldırmak için eğitim aldı. http://www.datcareefdiving.com/. Bunların dışında okullara farkındalık seminerleri veriyoruz kısa bir film hazırladık fotoğrafları internetten buldum  benim bir arkadaşım derneğimiz için şarkı yazdı onu da sizinle paylaşıyorum. Denizi havası çok güzel bir yer amacımız ilçeyi engelsiz yapmak. İnsanları engellilerin de gelip burada tatil yapacağına ikna etmemiz lazım. Sistemlerini değiştirmenin  maliyetli olacağını düşünüyorlar zaten sezon 2 ay diyorlar bunun için yatırım yapmayı uygun görmüyorlar. Belediyeyi yollar ve kaldırımlar konusunda ikna ediyoruz ama işletmeler konusunda ikna edemiyoruz. İlginize teşekkür ederim telefon numaram mailin altında var aklınıza takılan bir şey olursa arayabilirsiniz. İyi günler…”

Gördüğünüz gibi önemli işler başarmışlar ve başarmaya da devam ediyorlar. Candan kutluyor, teşekkür ediyor ve bunun tüm ülkemize örnek olmasını temenni ediyorum. Dilek hanımında bizzat belirttiği üzere maalesef Datça’da yoğun olan pansiyon işletmeleri şimdilik engelliler için müsait değil. Bende oraya gittiğimde uygun bir mekan bulamamıştım. Bir iki otel uygun olsa da onlarda biraz pahalı gelmişti. Ülkemizde engelliler için tatil pahalı dememizin sebebi de işte bu. Ucuz tesisler engelliye uygun değil, uygun olanlarda pahalı.

Daha önce yayınladığım gezi notlarında http://engelsizseyyah.com/2014/09/marmaris/ Marmaris bölümünde Datça için şunları yazmışım.

Datça

Engelliye uygun oteller var ama fiyatları oldukça yüksek. Zaten engelli insanların mutlaka zengin olması lazım ülkemizde. (Bakınız: ” Ülkemizde sakat yaşamak çok pahalı” başlıklı yazım) Datça’nın sahilleri tekerlekli sandalye için olukça uygun. Ancak  hemen arkasında yokuşlu yollar var. Bu nedenlerle burada uzun süreli tatil yapmak zor ve pahalı. Marmaris’te kalıp buraya benim gibi günü birlik gidilmesi ve gezilmesi daha uygun olur. Deniz kenarında bir tur atıp, sahilde bulunan kafelerde çay içip güzel bir tost yiyebilirsiniz.

Burada yazdığım “tatil zor” ifadesini kaldırmak istiyorum. Zira yukarıdaki mesajda da görüldüğü gibi Dernek sayesinde birçok sorun halledilmiş ve halledilme yolunda. Artık plajlarında denize girmek mümkün. Dilerim Belediye ve bilhassa esnaf ve de en önemlisi Datça halkı gereken desteği verir de Dilek hanımın şikayet ettiği olumsuzluklar ortadan kalkar. Datça’ya da bu yakışır.

Artık dünyada da çok önem verilen Engelli ve Yaşlı turizmine de Datçalı tesis sahiplerinin yeterli önemi vermelerini temenni ediyorum. Pastadan pay alabilmek için turizmde çeşitlilik şart. Sadece Güneş, deniz artık yetmiyor.

En kısa zamanda sorunların çözüldüğü ve uygun konaklama tesislerine kavuşan Datça’da tatil yapmayı planlamaktayım. Sizler de bunu düşünün derim.