Şerefiye Sarnıcı, 42 8 ve 443 tarihleri arasında, Bozdoğan kemeri vasıtasıyla su depolamak amaçı ile inşa edilmiştir. Sarnıç Binbirdirek sarnıcı ve daha sonra yapılan Yerebatan sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyu sağlayan su deposu görevini üstlenmiş bir eserdir.
Şerefiye Sarnıcı,İstanbul’un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti caddesi üzerinde bulunmaktadır.
Buraya ulaşmak için toplu taşımı kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Zira bu bölge yoğun bir trafiğin olduğu bir bölgedir. Biz özel aracımız ile gittik. İlgililere rica ettik, sağ olsunlar yan tarafında bulunan bariyeri açtılar, aracımızı park ettik. Engelli girişi, Ana girişin bulunduğu camlı mekandan değil hemen yanında bulunan bir asansör ile sağlanmaktadır. Bir görevli gelip, bu asansörü çalışır hale getirdi. Yani asansörü kullanmak için mutlaka görevlilere başvurmanız gerekmektedir.
Aslında ana girişte de bir asansör bulunmaktadır. Ancak asansöre ulaşmak için merdivenler olduğundan bu asansör bizlere hitap edememektedir. Bu merdivenlerin yanına bir rampa yapılsa bu sorun giderilebilir kanısındayım. Niye yapılmamış bilemiyorum. Neyse bir şekilde sarnıca girdik.
Sarnıcın içi düz olduğundan tekerlekli sandalye’ye uygun.Zaten mekan fazla büyük değil. Rahatça gezebilirsiniz.Yakın bir zamanda açılan sarnıç 45×25 metre büyüklüğündedir. Çatı 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer kolon tarafından desteklenmektedir.
İstanbul’un zengin tarihi yapıları içinde yer alan mekan görülmeye değer ve belirttiğim gibi engelliye uygundur.
Son yorumlar