Kapadokya bölgesi bir ucundan bir ucuna yaklaşık 150 km olan bölgedir. Çokça vakit ayırmamız gereken bir tur planlamak gerekiyor. Ben Kapadokya’ya yakın bir yerde yani Kayseri’de ikamet ettiğim için günü birlik turlar ile seyahat ettim. Öncelikle Kapadokya’da gezemeyeceğimiz birkaç yer ile ilgili bilgi vereceğim.
IHLARA VADİSİ: Ihlara vadisi Kapadokya’nın ana bölgesi olan Avanos-Ürgüp-Göreme’ye yaklaşık 100 km. uzaklıktaki Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindedir. Anlayacağınız çok yakın değil. Vadiye inmek için 382 basamak bizleri bekliyor yani imkansız bir gezi. Bundan dolayı Ihlara Vadisini gezi listeme eklemedim.
DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ: 8 katlı ve neredeyse 50 bin kişinin yaşayabileceği Derinkuyu Yeraltı Şehri başta olmak üzere bütün yeraltı şehirleri biz engelliler için imkansız gezilerdir. Bundan dolayı hiçbir zaman yolum yeraltı şehirlerine düşmedi.
Bu 2 ana yerden bahsettikten sonra sıra geldi gezdiğimiz yerlere. Gezilebilecek o kadar çok yer var ki planlamanızı ve rotanızı iyi belirlemeniz gerekiyor.
1. ÇANAK- ÇÖMLEK ATÖLYELERİ
Kızılırmak’ın kırmızı toprağı ve mil karışımıyla elde edilen seramik hamuruyla yapılan çanak çömlekler sayesinde resmen Avanos’a özgü bir sanat ortaya çıkmış. Yıllardır süregelen bu sanat artık yöreye özgü bir kültüre dönüşmüş ve Avanos’ta adım başı çanak çömlek atölyeleri açılmış. Bu atölyeler sadece gezmek ve sanat eserlerine şahit olmak için ya da Kapadokya’dan hediyelik bir şeyler almak için mükemmel yerler. Avanos içinde rahatça turlayabileceğimiz bir şehir düzenindedir.
2. AVANOS ASMA KÖPRÜ
İsimden de anlayacağınız üzere köprünün özelliği siz üzerinde yürüdükçe hafif hafif sallanması! Bu durum kimileri için korkunç kimileri için eğlenceli hissettirebilir. Ancak öyle abartı bir sallanma durumu yok. Köprü sadece yayaların kullanımına açık olduğu için sallana sallana yürüyebilirsiniz. Engelliler için ise herhangi bir sıkıntı teşkil edecek durum yok. Yolunuz Avanos bölgesine düşerse listenizde olmasını tavsiye ederim.
3.PAŞABAĞ- ZELVE
Kapadokya denilince akla ilk gelen Peri bacaları olur. Peri bacası şeklinin oluşum aşamasını en iyi yansıtan örneklere ise Paşabağ Rahipler vadisi ev sahipliği yapıyor. Burası gibi tabii ki bir çok yerde mevcut. Ama biz engellilerin rahatça gezebileceği en iyi Peri bacası bölgesidir. Önceleri Ören yeri durumunda iken 2 yıl önce müze giriş halini alarak daha düzenli bir hal aldı. Ziyaret listenizde kesin olması gereken bir rotadır.
4.ASMALI KONAK
Yıllar öncesinin fenomen dizisi Asmalı Konak’ın çekildiği konak turistlerin rağbet gösterdiği bir yer oldu. Benimde rotamda yer buldu. Konağın yaklaşık 100 metre yakınına kadar aracımızla ulaşabiliyorsunuz ama bundan sonra eski tip taşlı yol ile yani sandalyemizi zıplatan yol türü ile ulaşıyoruz. Giriş birkaç yer mevcut ama engellilere daha uygun olan arka kapı girişidir. Burada da kısa 2.3 adet basamaklı merdiven bulunmaktadır. Üst katlara çıkamadım merdivenlerden dolayı ama giriş katı rahat bir şekilde gezebildim. Kısaca rotanızda olmasa da olur diyeceğim bir yer.
5.ÜÇ GÜZELLER
Kapadokya’nın en çok abartılan yeridir üç güzeller. Diğer rotaların yanında çok sönük kalan bir mevki. Efsane hikayesinden dolayı her turistin rotasında bulunuyor. Biz engelliler için ise çok ilgi ile düzenlenmiş, hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacağımız bir yerdir Üç Güzeller. Girişteki hediyelik eşyaların satıldığı bölgede daha fazla vakit geçirdim.
6. UÇHİSAR KALESİ
Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın her yerinden görülebilen bölgenin en büyük peribacası. “Kalenin zirvesi ise tüm Kapadokya’yı kuşbakışı bu kadar rahat görebileceğiniz en iyi yer olmakla birlikte ve Erciyes Dağı ile Hasan Dağı’nı birlikte görebileceğiniz tek yerdir.” derler ama biz engellilerin çıkamayacağı ve manzarayı izleyemeyeceği bir durumdadır maalesef. Yine de Uçhisar Kalesi girişine kadar ulaşımımızda hiçbir engel karşımıza çıkmayacaktır. Kale içini gezemesekte yakından görmeniz için Uçhisar kalesini rotanıza eklemenizi tavsiye ederim.
7.KIZILÇUKUR VADİSİ
Gün batımı manzarasını izleyebileceğimiz bence en güzel, en keyifli adres: Kızıl çukur vadisi! . Taş renkli peribacalarının aksine kızıl renkli tüf kayalarla dolu. İşte bu kızıl kayalar gün batımında iyice kızıllaşıyor ve gökyüzünün renkleriyle bambaşka bir manzara sunuyor. Biz engellilerde bu manzaranın tadını çıkarabiliriz.
8.AŞIKLAR VADİSİ SEYİR TERASI
Yine gün batımı manzarasını izleyebileceğimiz bir adres. Ama benim gün doğumunda tercih ettiğim rota oldu aşıklar vadisi seyir terası. Yanımıza termos ile çayımızı alıp harika gün doğumu manzarasının tadını çıkarabiliriz. Hele bir de balonların havalandığı bir güne denk gelirseniz unutulmaz bir manzarayla karşılaşabilirsiniz.
9.GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ
Karşımıza birçok engellinin çıkacağı, gezmek için çok zorlanacağımız hatta gezemeyeceğimiz bir açık hava müzesidir.
10.DEVRENT VADİSİ
Ürgüp-Avanos yolu üzerinde bulunan Devrent vadisi, Peri bacalarına ev sahipliği yapıyor. Biz engellilerin seyir olarak görebileceğimiz bir yerdir. Rotamız üzerinde olduğu için mola verip manzaraya bir göz atabilirsiniz.
Şuana kadar gezip size bilgi verebildiğim rotalar bu kadar. Aslında bahsetmediğim şehir merkezleri kaldı; Ürgüp, Uçhisar, Göreme, Çavuşin… Zaten yolunuz buralardan geçeceği için bahsetmeye gerek duymadım. Bütün şehirlerde mola vereceğinizden eminim.
Restoran bakımından çoğu asansörsüz durumda nedeni de Kapadokya ambiyansı dışına çıkılamadığından. Benim tercih ettiğim Restoran ise Uçhisar’da House Of Memories oldu. Tavsiye ederim. Yazın yeni bir Kapadokya turu yapacağım ve bu yeni yerleri görmek için istagramdan beni takip etmeyi unutmayın arkadaşlar (barbarosharunsahin
Son yorumlar